Deze week reviewt Tjardo Harry Potter bakgerei. Alle producten zijn verkrijgbaar bij Olleke Wizarding Store. Volg ons of bezoek ons online: https://www.desprookjeswinkel.be http://fb.com/olleke.be
Alle recepten zijn vrij van dierlijke producten.
TAART recept
- 250 gram bloem
- 1 tl bakpoeder of zuiveringszout
- snufje zout
- 200 gram suiker
- 200 ml haver-, amandel- of cashewnotenmelk
- 1 eetlepel citroensap
- 90 ml plantaardige olie of plantaardige (vloeibare) boter
- 1 tl vanille-extract Bakspray
Voorbereiding
Vet de bakvorm in met de bakspray (of met wat olie die je uitborstelt en alle randen en hoeken bedekt. Verwarm de oven voor op 170 °C. Meng de bloem, baking soda en het snufje zout in een grote kom. Voeg de suiker toe en meng met een garde. Doe de melk, citroensap, vanille-extract en olie in een andere kom. Meng dit ook door elkaar. Meng de droge en natte ingrediënten en roer met een houten lepel tot een klontvrij beslag. Gebruik geen brute kracht, maar doe dit zeker niet te langzaam. Giet het beslag in de ingevette bakvorm en bak de cake in de voorverwarmde oven gedurende 50 minuten. Controleer je cake, of deze de juiste kleur heeft en test met een scherp mes of prikker. Als de kern niet aan de prikker blijft plakken, is je cake gaar. Anders bak je verder en test je opnieuw. Haal de gebakken cake uit de oven en laat 1 uur afkoelen voordat je de vorm verwijdert (anders breekt je cake).
KOEKJES recept
- 120 gram plantaardige olie of plantaardige (vloeibare) boter
- 100 gram suiker
- 4 eetlepels appelmoes (of eivervangend poeder)
- 1/2 theelepel vanillepoeder
- 260 gram bloem (of een ander soort bloem, bijvoorbeeld glutenvrij)
- anderhalve theelepel zuiveringszout
- snufje zout
Voorbereiding
Meng de olie of boter met de suikers in een grote kom met een staafmixer. Voeg de appelmoes toe en meng opnieuw gedurende 1 minuut. Zeef het vanillemeel, bakpoeder en zout in een kom. Voeg de droge ingrediënten beetje bij beetje toe aan de natte ingrediënten terwijl je blijft mengen met de staafmixer. Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de deegbal 10 minuten in de koelkast. Strooi bloem op het aanrecht of werkoppervlak. Rol het deeg uit tot de gewenste dikte. Snijd ronde koekjes en stempel het deeg met de koekjesstempels. Leg ze op een ovenrek of bakplaat bekleed met bakpapier. Zet het rek 20 minuten in de koelkast, om er zeker van te zijn dat je een duidelijke afdruk hebt. Zet de koekjes 8-10 minuten in de oven (afhankelijk van de dikte van de koekjes). Laat de koekjes afkoelen. Ga door tot alle koekjes gebakken zijn. Het is beter om telkens een kleine hoeveelheid te maken, om te testen of je afdruk het bakproces overleeft.
CUPCAKE-recept
Dit is hetzelfde als de cake, maar we hebben plantaardige (vloeibare) boter gebruikt in plaats van olie. Verwarm de oven voor op 175 graden. Vul je cupcakes maar halfvol, voeg fruit of noten of chocolade toe voordat je ze ongeveer 20 minuten in de oven zet.
Recept voor chocoladekikkers
Gebruik je bakspray om de mal licht in te vetten. Smelt je (veganistische) chocoladereep in een droge kom met een theelepel rijstolie of koolzaadolie in de magnetron gedurende ongeveer 30 seconden. Roer het met een spatel om te controleren hoe vloeibaar het is. Voeg nooit melk of een druppel water toe, roer altijd voorzichtig en gebruik keukenspullen die schoon en (heel) droog zijn. Is je chocolade gesmolten? Gebruik een spatel om de mal te vullen en tik en schud voorzichtig om ervoor te zorgen dat de luchtbellen eruit gaan. Dit moet heel snel gebeuren om het beste resultaat te krijgen. Laat de chocolade ongeveer 1 uur afkoelen in de vriezer. Haal ze er alleen uit als de chocolade hard is.
Tips
- Appelmoes is een perfecte vervanger voor eieren. Je kunt ook een halve banaan of twee lepels eiervervangingspoeder gebruiken.
- Het gebruik van ongezoete amandelmelk voegt een notensmaak toe. Als u dit niet lekker vindt, gebruik dan havermelk. Wij raden sojamelk af.
Wij worden niet aanbevolen door de getoonde producten. Wij adviseren u om lokale producten en merken te gebruiken die u vertrouwt.